Vackra stengångar i kyrkogårdar

Hedra de döda med en vacker kyrkogård. En vanärad och slarvigt inredd kyrkogård är både tragiskt och respektlöst. Att låta angöra små gångar som lättare tar folk mellan gravarna och bygga små murar för att göra angränsningar, gör att kyrkogården ser bättre ut och blir mer organiserad.

Vilka stenar som läggs på en kyrkogård spelar in i helhetsintrycket. Med stenplattor från https://www.flisbyab.se/ kan du både rusta upp en äldre kyrkogård eller bygga ut med befintliga gångar och platser. Hos Flisby kan du även anlita en trädgårdsarkitekt som hjälper dig planera.

kvinna på kyrkogårdStenar att välja på

När du väljer sten till en kyrkogård eller en liten minneslund så kan det vara bra att tänka enhetligt. Det är lätt att bli osäker eftersom det är en offentlig plats. De vanligaste markstenarna som används är:

  • Granit
  • Granitkeramik
  • Kalksten
  • Skiffer
  • Betongplattor

Utformning

Beroende på hur en kyrkogård ska förvaltas, underhållas och hur många gravar som ska vara på den, kan utformningen av gångar och minneslundsanläggningar se annorlunda ut. En minneslund eller askgravlund är inte sällan en liten del av en kyrkogård där folk som inte har en grav att gå till kan gå och minnas den avlidne och lägga några blommor. Minneslunden ska kunna vara utformad som så att flera personer får plats där, kanske med en rund stengång och med en gräsplätt eller små vattenanordningar eller en damm i mitten där blommor läggs och ljus kan brinna utan att de tar skada.

I minneslunden är det inte så värt att tänka slingrande stengångar utan mer en större plats med stenplattor som övergår i en rundel eller en rektangulär gång runt om själva minnesplatsen.

På själva kyrkogården med gravarna kan gångarna vara något smalare och vara i ett slags rutmönster som gör det lättare att följa gravlinjerna. En alltför labyrintliknande kyrkogård kan anses som egendomlig och dessutom svår att sköta och gräva gravar på. Dock finns det idag nischade kyrkogårdar som inte alltid är så välkända.

Tänk på rörelsehindrade

En kyrkogård besöks av alla typer av människor, även dem som sitter i rullstol eller går på kryckor. Se till att stenarna inte har vassa kanter eller för mycket mellanrum mellan sig som försvårar för funktionshindrade att ta sig fram.