Underlätta för dina efterlevande

Det är inte många saker som gör en människa så ledsen som när en närstående vän eller släkting går bort. Det blir självklart inte lättare av att man mitt under sitt sorgearbete ska behöva ta tag i allt praktiskt som begravningsplanering, bouppteckning, försäljning av bostad och andra ägodelar och så vidare. Som tur är går det idag att få hjälp med nästan alla praktiskt bitar vilket gör att man kan ägna sig åt att sörja, sakna och blicka framåt. Dessutom finns det saker som vi alla kan göra för våra efterlevandes skull även om det kan kännas konstigt att ”planera” inför sin egen död så är det ju faktiskt så att döden är oundviklig och eftersom vi vet att den en dag kommer kan vi väl lika gärna vara schyssta mot våra nära och kära som kommer överleva vår egen död?

Att göra själva

En sak som många väljer att göra är att skriva ett testamente. På så sätt behöver inte dina vänner och din familj att tjafsa, bråka eller ta beslut om vem som ska få vad, var pengarna ska gå eller vad du ”hade velat”. Med ett testamente skrivet kan dina efterlevande läsa dina exakta önskningar och tankar när det kommer till allt det materialistiska. Du kanske vill skända bort varenda krona till välgörenhet. Du kanske vill att din bästa vän ska få alla dina vackra smycken istället för att de automatiskt går till din make som ändå inte kommer ha glädje av dem etcetera. Att ha ett testamente skrivet underlättar avsevärt för dina nära.

Det vita arkivet är ett sätt att underlätta planeringen av din begravning. Här skriver du i om du vill bli kremerad eller ha en traditionell begravning i kista, om du har speciella önskemål om var du vill bli begravd, vilken musik du vill ska spelas på begravningen, om det är några speciella dikter du önskar och så vidare. All denna information underlättar avsevärt för de som står dig närmast.