Kim Anderzon firade livet och sörjde inte döden

1010332-lily-of-the-valleyDen 24 oktober detta år stod att läsa om att den folkkära skådespelerskan Kim Anderzon, 71 år gammal, tyvärr hade gått bort. Hon somnade fridfullt in i sitt hem efter en lång tids kämpande mot cancer och hon begravdes den 24 november i Katarina kyrka i Stockholm. Och av besökarantalet att döma är hon saknad av många, men Kim själv ville inte att någon skulle sörja, hon ville fira – vilket hon även gjorde.

Tillsammans med familj och vänner firade Kim Anderzon natten lång på en restaurang i Stockholm bara dagar innan sin död. Men festligheterna var inte av det vanliga slaget, det var nämligen anordnat för att hon på ett snyggt och intet sorgset vis skulle få en chans att säga ett sista farväl. Under kvällens gång bjöd vänner och kollegor på sina bästa minnen med skådespelerskan samtidigt som Kim själv gick omkring och hälsade och pratade en stund med alla som var där, skriver SvD.

Begravningen

För att följa Kims vilja var hennes begravning i Katarina kyrka öppen för alla att komma och visa sin respekt och nog var det en hel del människor där. Men främst kantades begravningen av Kims närmaste vänner som allihop samlats för att visa sitt stöd och sin sorg. Precis som Kim själv önskat spelades en hel del musik under begravningsceremonin och däribland sjöng Helen Sjöholm bland annat ”Gabriellas sång” från filmen Så som i himmelen, skriver GP. Och just musik är ett viktigt val när man planerar en begravning. Till exempel skriver Fondkistans begravningsbyrå att de gärna hjälper till att anordna solister och musiker för att framföra de sånger och psalmer man väljer att ta med i programmet, men även att man alltid ska respektera den bortgångnes musiksmak framför sin egna.

Populär begravningsmusik

Visst är det standardiserat med de sedvanliga psalmerna med psalmen Härlig är jorden i spetsen men något som tycks bli allt mer populärt är att ta med den bortgångens egna önskemål om vad som ska sjungas. Till exempel är det den ironiska sången ”Always look on the bright side of life” med Monty Phyton den låt som flest britter vill ha med på sin begravning, skriver HD. Och andra sånger som ligger högt i listan är:

  • My way – Frank Sinatras
  • Angels – Robbie Williams
  • Who wants to live forever – Queen