Begravning enligt egna önskemål

När vi nåddes av nyheten om att ett gäng hundar kommit till en kvinnas begravning, var det förmodligen många som började fundera över hur deras egen begravning skulle bli. I dag kan begravningen ske nästan helt efter egna önskemål och vill man ha en hund på begravningen kan det ofta gå att lösa.

256474-preaching-minister

I Göteborgs-Posten kan man läsa om att ett gäng hemlösa hundar kom till en mexikansk kvinnas begravning. Den här märkliga händelsen har självklart uppmärksammats i flertalet medier runt om i världen. Den mexikanska kvinnan var känd för att ta hand om herrelösa hundar och katter genom att ge dem vatten och mat varje dag. Detta hade hon gjort i hela sitt liv. I början på mars i år dog kvinnan och begravningen hölls den 15 mars. Då dök de oväntade besökarna upp. De hemlösa hundarna kom in på begravningen och lade sig på golvet bredvid kistan. Kvinnans dotter trodde att hundarna kommit för att ta ett sista farväl av den person som tagit hand om dem i alla dessa år. Berättelsen om de udda begravningsgästerna har delats över 50 000 gånger på Facebook.

Ville ha hunden på begravningen

Det oväntade med denna historia var att hundarna dök upp helt på eget bevåg och att de hittat till begravningen. Men just att ha en hund på begravningen är inte helt ovanligt att den avlidne begärt. På hd.se kan man läsa om pensionären Willy Thern, vars sista önskan var att ha sin hund Milo på begravningen. Thern hade alltid haft en massa hundar och de hade blivit som hans barn. Nu ville han att den sista av hundarna, Milo, skulle få följa med hans hustru fram till kistan för att ta farväl. Kyrkan sa dock nej till hans önskemål eftersom att det finns kyrkobesökare som är allergiska och att de skulle behöva sanera kyrkan efter att en hund varit där. Nu ska man försöka fixa så att en del av begravningsceremonin hålls ute, så att hunden kan vara med en stund.

Ta hjälp vid begravningen

När det kommer till begravningar är det en del som har sådana här typer av önskemål, som anhöriga verkligen kämpar för att försöka få genom. Ofta handlar det ju om en persons sista önskan och den vill de flesta gärna försöka uppfylla. Har man hjälp av en begravningsbyrå när man planerar begravningen, kan de ofta hjälpa till att få ens önskemål igenom. Det finns många bra byråer runt om i landet. Det finns både stora och små byråer och den som vill ha mer personlig hjälp och kontakt vänder sig till en lite mindre. Bor man i Göteborg kan man exempelvis surfa in på www.ofw.se, som är en byrå med lång erfarenhet av begravningar.

Borgerlig begravning 2001972-abschied

Det blir även allt vanligare att den avlidne och hens anhöriga har ett önskemål om en borgerlig begravning, som alltså inte sker i samband med eller i kyrkan. Här följer några fakta om hur en sådan begravning är upplagd:

  • Var och en kan helt fritt bestämma hur ceremonin ska utformas.
  • Den kan innehålla religiösa inslag.
  • Man kan välja en borgerlig begravning även om man är med i Svenska kyrkan.
  • Den borgerliga begravningen är en medborgerlig rättighet. (Källa)